Cz. 1 Uprawa warzyw i owoców bez chemii. Czym jest gleba?
Czym jest gleba? Co jej szkodzi, a co pomaga odzyskać żyzność? Jak wykorzystywać naturalne składniki i unikając chemicznych preparatów uzyskać dorodne plony? Tu mamy kompendium wiedzy doświadczonego praktyka na temat uprawy warzyw i owoców czyli crème de la crème Kwintesencja wiedzy doskonała dla początkujących i zaawansowanych działkowiczów, właścicieli ogrodów i ludzi którym nie obojętne jest uzyskanie zdrowej żywności.
Cz. 2 Uprawa warzyw i owoców bez chemii. Kiszonki
Czy warto robić przetwory? Czy można zrobić ocet ze śliwek? Jakie są właściwości żywego octu? Czy nalewki alkoholowe to dobre rozwiazanie? Niestety to co oferuje nam dziś konwencjonalne rolnictwo i przetwórstwo jest pełne pozostałości pestycydów, nawozów, chemicznych konserwantów które rujnują nasze zdrowie. I właśnie z tych powodów nie tylko warto a nawet trzeba robić własne przetwory. A jeżeli nie mamy na to czasu to trzeba poszukiwać właśnie takich nie chemizowanych które są wytwarzane z produktów uprawianych w naturalny sposób. Bo tylko takie są w stanie zapewnić nam pełnowartościowe i zdrowe pożywienie.
Cz. 4 Uprawa warzyw i owoców bez chemii. Kulinarne wykorzystanie
Żadne suplementy czy sztuczne zamienniki odżywcze wyprodukowane przez koncerny farmaceutyczne i przemysł nie dadzą nam takiego bogactwa naturalnych substancji odżywczych jak wyhodowane przez nas warzywa, owoce, zioła na zdrowej pełnowartościowej glebie. Nasze pożywienie powinno być naszym lekarstwem i tym się trzeba kierować we własnych uprawach i potem w przyrządzaniu z nich potraw czy robieniu z nich przetworów dla zdrowia.