Aktualnośći

131 Konserwatorium Naukowe Instytutu Zdrowia PWSZ w Nowym Sączu

Dnia 3 czerwca 2022 roku w Auli im. Profesora Andrzeja Bałandy w Nowym Sączu odbyło się 131 Konserwatorium Naukowe na temat ”Interakcja z pożywieniem leków stosowanych w chorobach sercowo-naczyniowych”.

Kluczową prelekcją konwersatorium był wykład dr. hab. n. farm. Pawła Paśki,

prof. Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medium Uniwersytetu Jagiellońskiego .

Swój wykład skupił na interakcji leków stosowanych w hipercholesterolemii, leków przeciwzakrzepowych oraz problemie hiperkaliemii podczas spożywania dwóch grup produktów mających szczególne znaczenie w interakcjach z lekami, czyli z owocami oraz warzywami.

Profesor podkreślił znaczenie interakcji leków w przypadku pacjentów pediatrycznych i geriatrycznych.

Fundacja po zdrowie do natury gościnnie uczestniczyła w Konserwatorium .

Prezes Fumndacji po zdrowie do natury Pani Renata Stelmach wraz z certyfikowanym użytkownikiem Marki Lokalnej Miodny Szlak, Janczosad s.c. przybliżyli słuchaczom jak w naturalny sposób można wzamocnić układ odpornościowy organizmu bez stosowania antybiotykoterapii.

Organizm chroni się przed infekcjami poprzez różne linie obrony. Jeśli nie działa prawidłowo, może dojść do rozwoju chorób autoimmunologicznych, alergii czy nowotworów. Obecnie przypuszcza się, że odpowiedzi immunologiczne przyczyniają się do rozwoju wielu powszechnych zaburzeń, które nie są tradycyjnie postrzegane jako immunologiczne, w tym chorób metabolicznych, sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych.

Miód jako naturalny antybiotyk jest zalecany u osób z zaburzeniami układu odpornościowego celem wzmocnienia immunologii organizmu . Prawdziwego miodu pszczelego jest coraz mniej i w chwili obecnej naturalny miód pszczeli jest produktem luksusowym i dostępnym jedynie w wyselekcjonowanych pasiekach ekologicznych .