Fundacja Po Zdrowie Do Natury wraz z Miodnym Szlakiem zorganizowała warsztaty pt. „Kuchnia Łemkowska na Miodnym Szlaku”, które odbyły się z projektu Zasmakuj w Małopolsce przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Warsztaty odbyły się 7 grudnia 2023r. w Domu Miodu i Wina w Muszynie, poprowadził je kucharz Bartłomiej z pochodzenia Łemk.
Na warsztatach kucharz przedstawił obszerny wykład z potraw łemkowskich oraz zaprezentował w praktyce jak je przygotować. Osoby biorące udział w warsztatach mogły wykonać wspólnie pod okiem kucharza siedem potraw łemkowskich m.in.:
– adzymki,
– homiłki,
– zamiszki,
– kisiełycie z komperami,
– masyłko,
– kiszeniaki,
– hałuszki.
Uczestnicy warsztatów bardzo zaangażowali się w wykonywanie potraw. Wykonane przez uczestników potrawy były zaprezentowane na tradycyjnym stole łemkowskim na drewnianych misach i stylizowanych deskach. Po prezentacji uczestnicy mogli skosztować wszystkich wykonanych przez siebie potraw i je ocenić. Bardzo miłe było zaskoczenie iż tak prosta kuchnia może tak wyśmienicie smakować.
Wszystkie potrawy zostały bardzo pozytywnie przyjęte przez uczestników, którzy zapowiedzieli że będą wykorzystywać przepisy i potrawy w swojej kuchni. Przez całe warsztaty panowała przepyszna atmosfera, która udzieliła się wszystkim uczestnikom i prowadzącemu kucharzowi.
Zapraszamy na prześledzenie fotorelacji.